7 tips voor het scannen van foto’s met iPhone of iPad

Om scans van hoge kwaliteit te krijgen, moet u een paar eenvoudige regels volgen:

1. Verlichting
Diffuus natuurlijk daglicht is ideaal voor het scannen van foto’s. Scan dichtbij een venster om indirect of gereflecteerd licht te krijgen. Als u ‘s nachts of onder elektrisch licht scant, is het moeilijk om verblinding, schaduwen en reflecties te vermijden. Kleuren zien er ook niet natuurlijk uit, vooral niet bij scannen onder tl-licht.

Kun je raden welke van deze foto’s ‘s nachts is gescand? (Hint: klik om ze te vergroten en het verschil te zien).

2. Geen flits
Gebruik nooit een flits tijdens het scannen, om exact dezelfde redenen als voor elektrische en fluorescerende verlichting. Zie de reflecties en flitslicht in de onderstaande foto’s:

3. Zoom niet in

Met de digitale zoomfunctie op uw smartphone wordt de beeldresolutie verlaagd. Houd in plaats daarvan de camera dichter bij de foto’s. Digitale zoom neemt het midden van de afbeelding en vergroot deze. Door dit te doen, verlies je de beeldkwaliteit.

4. Scan minder foto’s per frame

Vier tegelijk scannen gaat sneller, maar de resolutie verslechtert. Als u één of twee foto’s tegelijk scant, krijgt u veel betere scans van kwaliteit.

5. Vaste handen

Aangezien de gescande foto’s zich zo dicht bij de camera bevinden, moet u uw iPhone of iPad tijdens het scannen zeer stabiel houden. Dit kan moeilijk zijn als je wankele hards hebt, vooral met iPad. Een eenvoudige oplossing is om de iPhone of iPad op een frame te plaatsen (zie foto) en de foto’s eronder te plaatsen. U kunt ook een Bluetooth-afstandsbediening of de koptelefoonkabel van uw iPhone gebruiken om de camerasluiter op afstand te bedienen.

6. Houd de camera dichterbij (maar niet te dichtbij)
Houd de camera niet zo ver dat de foto’s in de zoeker op postzegels lijken. En houd hem niet zo dichtbij dat de foto’s verder reiken dan het scannerframe. Alle vier de hoeken van elke foto moeten zichtbaar zijn in de scan.

In de bovenstaande voorbeelden is # 1 de juiste manier om te scannen. In # 2 is de camera te ver weg. Te veel achtergrond; te weinig foto. Hoewel het bijsnijden correct is, worden er meer pixels verwijderd en krijgt u een scan met lage resolutie. # 3 is ook verkeerd, want als de camera te dichtbij staat en de foto buiten het scannerframe reikt, kan het bijsnijden onnauwkeurig zijn.

7. Tik om scherp te stellen

iOS-camera’s stellen zeer snel automatisch scherp, maar als de foto’s er wazig uitzien in de zoeker, zijn de scans ook wazig. Tik eenmaal op het scherm om scherp te stellen en tik vervolgens op de sluiter.

  • Download de Pic Scanner Gold-app (iOS) hier.
  • Download de SnipTag-app (MacOS) hier.